Cesta do neba

                               




Ahojte skalitskí pátrači.



Je pre vás pripravená ďalšia pátracia akcia,

v ktorej nájdete svätcov na apríl a máj.

Keďže ide o jednu z posledných pátračiek,

tak to nebude jednoduché. Úlohy sú hneď

vedľa hlavnej cesty, v okolí maličkého,

preskleného domčeka s číslom 2003,

v ktorom býva krásna pani v modrobielych

šatách. Domček má vyzdobený kvetmi,

pretože ich má veľmi rada a namiesto nočnej

lampy jej pred oknom svietia občas sviečky.



Dúfam, že to miestečko nájdete.



Cesta do neba – APRÍL

O tejto svätej ste pravdepodobne počuli málo. Je to možno tým, že nekonala žiadne zázračné veci a zároveň nežila až tak dávno. Narodila sa presne pred 100 rokmi, v Taliansku, čo je oproti iným svätcom celkom nedávno. Pápež Pavol VI. ju opísal ako „mladú matku z milánskej diecézy, ktorá obetovala svoj život, aby ho mohla dať svojej dcére.“

Keď čakala svoje tretie dieťatko, ochorela, ale veľmi prosila Boha, aby jej dieťa prežilo a narodilo sa zdravé. Jej želanie sa jej splnilo. Obetovala svoj život i ťažkú chorobu za svoje dieťa.

Túto svätú si pripomíname 28. apríla a význam jej mena (Boh je milostivý), úplne vystihuje jej život.

Podľa týchto indícií nájdi meno svätej, ktorú si pripomíname v apríli a ak sa podarí, choď v tento deň na svätú omšu a spomeň si na sv. _____________________, ktorá sa stala svätou, aj keď na prvý pohľad bola len obyčajná žena, lekárka a matka.




Cesta do neba – MÁJ

Poznáš tohto chlapca? Miništrantom bude možno známy, pretože je to ich patrón a rovnako je aj patrónom speváckych zborov. Veľmi rád miništroval a už ako sedemročný vedel naspamäť katechizmus. Pre jeho duchovnú vyspelosť mu umožnili pristúpiť k prvému svätému prijímaniu už v 7 rokoch. V ten deň si poznačil 4 zásady, ktorých sa držal celý svoj život:

1. Budem sa často spovedať a chodiť k sv. prijímaniu.

2. Chcem svätiť sviatočné dni.

3. Mojimi priateľmi bude Ježiš a Mária.

4. Radšej zomrieť ako zhrešiť.

Bol veľmi šikovný a chcel sa stať kňazom. Založil družinu, ktorá sa pretekala v konaní dobrých skutkov, pomáhaní slabším a podobne. Zomrel veľmi mladý, vo veku 15 rokov. Jeho posledné slová boli: „Ach, aké krásne veci vidím!“

Už vieš, kto to je? Možno ti pomôže nasledujúca prešmyčka:

ä ý s t            k o i d i n m          a o i s v

Všetkých svätcov, ktorých si našiel si nalep na výkres, napíš pod obrázky ich mená. Gorálky si tiež daj dohromady – budeš ich pri najbližšej úlohe potrebovať. Ak si ich stratil, nevadí, určite sa budú dať ešte nejaké získať. V júni alebo júli sa stretneme a vyhodnotíme všetkých malých i veľkých pátračov. A čo dovtedy? Posledný svätý mal 4 zásady, vytvor si aj ty svoje vlastné 4 zásady viery, ktoré sa budeš snažiť dodržiavať nielen v máji, ale aj po celý svoj život. Tieto zásady si napíš na papier a nalep na skriňu alebo posteľ – niekde, kde ich ľahko uvidíš – aby si na ne nezabúdal.